2017. december 28., csütörtök

EL117: UTE-FTC 6:3

Fotó: Gönczi G.
Nem mindennapi körülmények fogadták a jégcsarnokhoz közelítő – örömmel írom – tőmeget. Sok tucat rendőr vigyázta a rendet, a pénztárnál legalább 40 méteres volt a sor. Milyen jó bérletesnek lenni! A kezdés előtt 15 perccel 90%-os volt teltház – ki emlékszik, mikor volt utoljára ilyen Újpesten?
A derbi – időpontja nyilván nem véletlen – akár egy Winter Classic találkozó is lehetett volna, de idén a Műjégre nyáron építették a lelátókat, az évvégi hokiünnep ezúttal elmaradt.
Azért ünnep volt a Megyeri úton is: elismerésben részesült Pék György, aki az elmúlt ötven évben sok-sok szerepkörben – ifistától vezetőedzőig – szolgálta az újpesti jégkorongot. És ugyancsak jutalmat kapott mostani csapatkapitányunk, Kiss Dániel, aki a válogatottban lépett jégre eddig ötven alkalommal.
Újpesti szurkolók jelentős létszámban, valamint felújított dobbal vágtak neki az örökrangadónak.

(2017.12.28) EL 117:
UTE - Ferencvárosi Torna Club 6:3 (3:1, 2:2, 1:0)   -  eseménynapló

Újpesti Jégcsarnok, 1642 néző, vezette: Babic V., Soós D., Soltész Á., Kis-Király B.

UTE: Sila - Huba (1), Kiss R., Benk (2), Čaládi 2(1), Sági M. (1) - Kovács A., Kiss D., Sikorčin 3(1), Frolik (1), Ropret 1(1) - Nagy N. (1), Varga A., Horváth Á., Schmál, Pápa - Dósa, Nemes B., Pichler-Balássy Á., Turbucz. Edző: Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt

Ferencvárosi Torna Club: Sevela - Tuominen (1), Hietamaki, Dubek (1), Fliszár, Tendler 2 - Jabornik, Korbuly, Könczei, Shupe, Szappanos - Owen, Jászai (1), Németh A., Roczanov, Bödök - Inglis, Lengyel, Kovács V., Tóth R. (1), Rafaj 1, Pleszkán (kapus). Edző: Lindqvist Greg Kjell, Szakács Ferenc

Gólok:
00:10 - 1:0 Čaládi (Huba, Benk)
09:46 - 1:1 Tendler (Jászai)
13:36 - 2:1 Sikorčin (Ropret) - eh
18:26 - 3:1 Sikorčin (Nagy N.)
26:10 - 3:2 Tendler (Dubek) - ee
26:31 - 4:2 Čaládi (Benk, Sági M.)
32:00 - 5:2 Sikorčin (Čaládi)
39:00 - 5:3 Rafaj (Tóth R., Tuominen)
46:53 - 6:3 Ropret (Frolik, Sikorčin) - ee

Kiállítás: 10 perc ill. 8 perc
Lövések: 33 ill. 29 (15:11, 9:10, 9:8)

I. harmad
A bedobást Vigh György, a veronai busz balestben elhunyt Vígh Balázs édesapja végezte el abból az alkalomból, hogy kiírásra került a Vígh Balázs Vándorkupa az FTC-ben, majd az Újpestben játszó védőjátékos, és a többi áldozat emlékére. A kupát minden évben a decemberi derbi győztese nyeri el.
A hosszú bevezetés után idénycsúcs, mindössze 10 másodperc kellett az első gólhoz: Čaládi kapott indítást középen a kékvonalon, védőkkel a nyakán kapuig ment, ott egy flakk balra és gól, 1:0. Mindezt leírni-elolvasni hosszabb, mint amennyi idő alatt meglett a vezetés! A gól megadta a nézőtéri hangulat alapját is. Egy perc múlva Sikorčin megugrása hozott csaknem gólt. Érdekes volt a taktika. Az FTC letámadott, de ez azt hozta, hogy az Újpest úgy indulhatott meg, hogy a zöldek csatárai nem voltak hátul, gyorsabban értek be a támadó harmadba a hazai akciók. Egyébként ebben az időszakban a védők voltak a jobbak, kevés volt a veszélyes kapura lövés. A 6. percban Kiss R. remek ütőmozdulattal piszkálta el Dubek helyzetét, pedig a balról érkező csatár úgy kapott átadást, hogy üres volt előtte a kapu.
A 10. percben némileg váratlanul egyenlítettek a vendégek. Egy kapu elé kerülő korong kijött Sila kapusról, Tendler közelről kegyetlenül kihasználta a zavart, 1:1. A 11. percben Frolik beadása után Sikorčin lövése átpattant a kapun. Szerintünk jobb az Újpest, de az eredmény döntetlen, és veszélyes visszatámadásokat vezetett a fehérmezes ellenfél, Shupe kapuvasat eltaláló lövése is ezt jelezte. A 12 perc után beindult az Újpest, Nemes, Dósa, Pichler kétszer, majd Benk is gólt lőhetett volna. A 14. percben Varga A. kiállítása váltott ki füttykoncertet – tehát a nézők sem egészen értették a döntést. De most jól jártunk! Egy megugrás után Sikorčin Ropret átadásával megkerülte a kaput, és baloldalról betalált. 2:1! Csatárbaravúr, csapatbravúr emberhátrányban gólt lőni! Videószünet – duplaünneplés! A 17. percben Benk lépett ki a baloldalon, lövésébe Korbuly vetődött bele – szegény csak segítséggel állt fel, de szerencsére később tudott játszani. Az FTC hajtott az egyenlítésért, de az Újpest szándéka jött be: Sikorčin kapura húzhatott, egy csel, gól, 19. perc, 3:1!
Nagyon lelkesen játszott az FTC, de az UTE ellen nem volt mit kezdenie. Néhány klasszis megmozdulással nem tudtak mit kezdeni a vendégek. A kétgólos vezetés híven tükrözi a látottakat. Magabiztosan önbizalommal játszanak az Újpestiek, hiába a vendégcsapat lelkes védekezése, gólt akaró támadásai, ma az Újpest látszik erősebbnek, és ezt a nézők, a játékosok is érzik.

II. harmad
Fliszár gólveszélyes figyelmeztetése után újpesti percek következtek: Sikorčin cselsorozata, egy Frolik-Ropret akció, majd Turbucz-Pichler összjáték okozott gólveszélyt. Lassan panaszkodhatnánk a balszerencsére! A következő újpesti kiállítást (Sági) sem értettük egészen, de Tendler ezzel nem foglalkozott, egy kipattanó korongot gólba tett, 3:2. De mielőtt izgulnunk kellett volna, Čaládi újabb megmozdulása aranyat (gólt és nyugalmat) hozott, Sági lövése után Benk lőtt, ebbe ért bele Čaládi, 4:2. Így kell ezt csinálni, 21 másodperc után visszaállt a rend,  kétgólos előny. A 28. percben két újpesti is mehetett a kispadra. Két perc hárman öt ellen – ezt nem lehet kibírni! (Bíró fütyül, közönség fütyül, mindenki végzi a dolgát). A következő két percben vagy húsz vendégkísérlet lehetett két kapuvassal, repkedő Silával, három játékossal, csere nélkül. Megúsztuk a megúszhatatlant, amihez – vállaljuk fel – nagy szerencse is kellett! De az volt, megharcoltunk érte! Így fordul át egy lehetőség: ha kimarad: az Újpestben és az újpesti szurkolókban erősödött a hit: megvan a mai derbi! A 36. percben Sikorčin már harmadszor szolgálta meg és énekeltette el nótáját, Sziki, Sziki, Sziki, Sziki gól… Čaládi lövését pattintotta be a kesztyűs fölsőbe, 5:2. Időkérés, kapuscsere következett. A hátralévő időben is az Újpest támadott többet, csatáraink próbálgatták Pleszkán formáját. A 39. percben Rafaj váratlanul gól szerzett. Jobbszélen lendült meg, távolról lőtt a hosszúra, és meglepetésre a hálóban landolt a lövés 5:3. Nem baj, ma ez is belefért, bár háromgólos előny azért más, mint a kétgólos.
Jó dolog egy derbin 40 perc után két góllal vezetni. Jobb az Újpest, de az utolsó perc történése azt mutatja: nincs lehetőség a lazításra, veszélyes ellenféllel állunk szemben.

III. harmad
Erről a játékrészről röviden írok: Négyszer is emberelőnybe játszottak a hazaiak, de az az extra, ami a helyzetből gól hoz, csak egyszer volt meg. Az Újpest magabiztos volt elöl és hátul is. Nem mondom, hogy visszafogta magát a csapat,  de a tudat, hogy győztünk, és az érzés, hogy a zöldek nem képesek feljönni, talán csökkentette a koncentrációt. Egy esetben nem, amikor Ropret ért bele egy lövésbe (videó: nem volt magas bottal való játék) 47. perc, 6:3.
„Ünnepel az egész város…” nem folytatom, mindenki tudja a további szöveget. Szóval nagy ünneplés, majd ünnepélyes kupaátadás, Himnusz következett, aztán tovább lehetett ünnepelni. Szép esténk volt!
Idén először lőtt az UTE 6 gólt, és idén először ért el Sikorčin mesterhármast!
A többi meccs úgy alakult, hogy maradtunk ötödikek, pedig az első négybe be kell kerülni! A DAB legyőzte a DVTK-t(!), a Szereda győzött a Vienna ellen – közben a Titánok elverték a MAC-ot. Talán a december elejéig száguldó FTC-t sikerült leszakítani. A szombati DAB meccs abszolút rangadó lesz – itt a Megyeri úton! Tehát legyünk sokan szombaton 18:30-kor is!
LS

Szilassy Zoltán:  „A légiósok minden csapatban fontosak támadásban, ugyanakkor csökkentettük a kapott góljaink számát is, az egyik ráadásul igen peches találat volt. A kettős emberhátrányban nagy munkát végeztünk, ezért megérdemeltük a szerencsénket is. Az alapszakasz vége felé azok a csapatok a sikeresek, amelyek a legtöbb, a rájátszásban is hasznosítható tulajdonságot meg tudják mutatni. Mi most tudtunk mutatni, de van még min dolgoznunk.”
(nso.hu)

Az összefoglaló:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése