2017. december 21., csütörtök

EL109: MAC-UTE 4:5 hu

Minden előzetes értesítés és helyszíni kiírás nélkül (bár valaki a legtávolabbi pénztárnál látott egy cetlit) a rendezők nem tartották veszélyesnek az újpesti szurkolókat, és a főbejáraton engedtek be minket – a hazaiakkal keveredve. Igaz, a biztonsági átvizsgálás harmadfokú volt, még a 80 éven felüliek részére is. Mondanom sem kell, minden újpesti szurker a hátsó bejáratnál kereste a bejutás lehetőségét, aztán kerülhettük meg az épületet. De legalább összezavarodtunk, és fogalmunk sincs, legközelebb melyik kapunál próbálkozzunk… Régi-új kapus ült az újpesti kispadon, Hajek Márk, aki a régi hármas száma mellé kapott még egyet a hátára, 33-assal lett újra újpesti. A hazaiak új mezben álltak ki, az új öltözetben helyet kapott a piros szín is.

(2017.12.21) EL 109:
MAC Budapest - UTE 4:5 hu. (2:2, 1:1, 1:1, 0:1)   -  eseménynapló

Tüskecsarnok, Budapest, 510 néző, vezette: Babic V., Soós D., Váczi D., Pálkövi B.

MAC Budapest: Bálizs - Macaulay, Pozsgai T., Klempa 1(1), Brown (1), Dansereau 2(1) - Cunningham, Dudas (1), Orban B., Nagy K., Bodó 1 - Kovács B., Vokla, Somogyi, Terbócs, Majoross B. - Fejes, Garát, Tóth R., Molnár D., Lőczi. Edző: Majoross Gergely, Kontsas Jukka

UTE: Sila - Huba (1), Kiss R. (1), Benk, Čaládi 1(2), Sági M. 2(1) - Kovács A., Kiss D. (1), Sikorčin, Frolik, Ropret 1(1) - Nagy N., Dósa, Nemes B. 1, Pichler-Balássy Á., Turbucz - Horváth Á., Schmál, Pápa. Edző: Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt

Gólok:
00:48 - 1:0 Dansereau (Brown)
12:17 - 1:1 Sági M. (Kiss D., Caladi) - ee
14:47 - 2:1 Bodó (Klempa, Dudas) - ee
18:09 - 2:2 Ropret (Huba) - ee
26:53 - 3:2 Klempa (Dansereau)
37:50 - 3:3 Sági M. - büntető
51:51 - 3:4 Čaládi (Sági M., Kiss R.)
58:05 - 4:4 Dansereau
63:52 - 4:5 Nemes B. (Čaládi, Ropret)

Kiállítás: 19 perc + végleges fegyelmi (Brown) ill. 12 perc + végleges fegyelmi (Kiss D.) + 10 perc fegyelmi (Kiss D.)
Lövések: 43 ill. 39 (21:9, 10:11, 11:17, 1:2)


I. harmad
48 másodperc után már 1:0 volt az eredmény. Az agilisan támadó hazaiak jól megkeverék az újpesti védelmet, talán harmadik lövés Dansereau ütöjéről lett gól. Korai pofon, de talán idejében ébreszti fel az újpestieket. A 2. percben Sikorčin tette ki balra a korongot Froliknak, ez volt Bálizs első mentése. A 4. percben négyszer is (góltól) mentett Sila. Egyelőre a MAC támad többet. Emberhátrányban (5. perc) a kép nem is változhat, a MAC támadott, Sila védett. A 10. percben jött ki végre az UTE, egy perc múlva emberelőnybe is kerültek a vendégek. Végre támadtak a lilák! A 13. percben egy nagy lövést eldőlve védett Bálizs, de a kipattanó a jobboldalt támadó Sági Martin elé került, aki egyből lőtt, 1:1! Amúgy az egyenlítés nem volt benne a meccsbe, de az emberelőnyt sikerült kihasználni, ez fontos! A 14. percben a meccs egyik csúcspontja lett, bár ennek nem örülhettek a lilák. Előbb Bodó lőtt felső vasat, aztán remek újpesti támadás futott, és az akciót követő Kovács A. korizás közben nyúzták egymást védőjével. A bíró fújt – ilyet is ritkán látni: újpesti lövőhelyzetben újpesti kiállítás miatt állt le a játék. Kiss D. csk. vélhetően erőteljes szavakkal reklamált – végleges fegyelmivel mehetett haza. Komoly veszteség, hiszen ezúttal is csak öt újpesti védő maradt a továbbiakban. A kiállítás valóban túlzás volt, Kovács és ellenfele is harcolt a pozícióért, hasonló eszközökkel. A vendégek hangulatát tovább rontotta, hogy az emberelőnyt Bodó gólra váltotta, 2:1. Ezután a vendégszurkolók hangosan hirdették: népszerűtlenségi listájuk élére került B. bíró. De hamarosan következett a viszontbüntetés: ha a bírók tűrésszínje nagyon alacsony, akkor a másik oldalon is az: a túl szigorú (de ezt nem bántuk) MAC kiállítás (19. perc) után a kapu előtt csináltak a lilák zavart, Ropret kavarta be a korongot a kapus lába közt, 2:2
Érdekes harmadot láthattunk! Góllal kezdett az aktívabb hazai csapat, az egyenlítés három emberelőnyös gól született. A 21:9-es lövésarány a 2:2-vel mutatja a játékot, a csapatok és a kapusok teljesítményét. A Tüskecsarnokban az újpesti csapat útja szurkolóik előtt vezet az öltözőbe. Nagy tapsot kaptak a játékosok első harmadbeli teljesítményükért. 

II. harmad
Lényegesen kiegyensúlyozottabb lett a játék, támadás itt, támadás ott, védés itt, védés ott. A 24. percben Sági egy látványos akció végén adott Benkhez – Bálizs jól dolgozott. Akárcsak Sila, aki a 26. percben két gól védett. Ha bemennek, akkor sem szólhattunk volna egy szót sem. De a következő percben már a kapus sem segített. Roprettől elvették a korongot, lendületből akciózhattak a hazaiak. Dansereau a jobboldalt tört előre, centerezés a védője előtt száguldó Klempa elé került, aki be is lőtte a korongot, 3:2. Az Újpest ekkor már olyan aktív volt elöl, mint a hazaiak, bár két következő emberelőnyt kihagyták. A 38. percbe Sági ugrott meg és vezette kapura a korongot, amikor büntetőre akasztották. A sértett a büntetőt olyan magabiztosan lőtte be, hogy az csak na! 3:3, döntetlen megint.
Sokat javult az Újpest játéka, de ami még fontosabb: 10 perc után sikerült egyenlíteni! Van lelkierő ebben a gárdában!

III. harmad
Még az előző játékrészben Pichler megsérült a térén, vagy a combján. Ápolás után még egyszer beállt, de a harmadik harmadra már nem jött ki az öltözőből. Félek tőle, ő is kiesik egy időre. Nagyon fogy a csapatunk!
Feltűnt, hogy tovább javult az Újpest – vagy romlott a MAC? Ezúttal Bálizs védett nagyokat – persze ezt csak úgy tehette, meg, hogy erősödött a fehérmezes lilák támadójátéka. Sokkal többen támadott az Újpest, itt akár nyerhetünk is! A játék súlypontja átkerült a MAC térfelére. De az igazi dráma csak most vette kezdetét! Az 52. percben Sági jobbról adott be, Čaládi érkezett, és gólba passzolt középről, 4:3! A következő percben Brown – már korong nélkül – ütni kezdte Sikorčin lábát – 5 perc + végleges fegyelmi büntetés lett a következmény. Akkor megvan a meccs? Az öt perc után már csak 2:17-et kell kihúzni! Egy jó drámában most jön a csavar! És ma jó drámát láttunk! Először Čaláditól a harmadunk előterében elszedték a korongot, muszáj volt faultolni, különben kapuig mehetett volna a hazai csatár. Oda az előny kettő percre. Gól nem volt. Az kettő perc letelt, aztán az öt perc is, amikor egyenlő létszámnál 1:55-tel a vége előtt Dansereau a jobboldalról srégen keresztbe húzott, jó oldalon volt a korong, és kb. a bedobó körből elengedett egy lövést, éppen a kapuba, talán a jobb sarokba, 4:4. Oda a győzelem… Sőt! Emberelőnyünket négy másodperc után megszüntettük. 

Hosszabbítás
3-3 játékossal és 1-1 büntetőpados emberrel indult az extra time. Ami nem lett volna baj, de az Újpest képes volt tovább növelni a feszültséget, az izgalmakat. Cseréltek a lilák, ami nem lett volna baj, de a korong pont a vendégcsapat cserepadja előtt folyt, és egyszer csak 4 fehérmezes játékos volt a jégen. Megint emberhátrány! Mi lesz itt! Mi lett volna? Kihúztuk! Aztán visszajöttek a korábban kiszórt hokisok is, és mivel nem volt játékmegszakítás a végén már 5 az 5 ellen játszhatott. Nem mindennapi történet! És a vége? Čaládi balról átadta a korongot Nemesnek, aki középről belőtte, góóóól, 4:5! Micsoda fordulat! Ezután csak hatalmas ünneplés jöhet, amit megérdemeltek a játékosok, és megérdemelték a szurkolók is! 
Köszönjük, szép esténk volt! Sikerült a Tüskében győzni! Az első harmad és Kiss D. végleges kiállítása után nem nagyon hittünk a sikerben, bár az döntetlen állás nem volt rossz. Aztán kicsivel a hatvan perc lejárta előtt a győztes meccs elszállt. A hosszabbításban a kiállítás is az Újpestet sújtotta, de mindez hiába, a fiúk nagyon tartották magukat, megcsinálták, győzni tudtak. A mérkőzés két hőse Sila kapus és Sági Martin, a 2+1 pontos csatár volt.
Amióta kettővel kevesebben van az UTE, és sorra dőlnek ki a játékosok, győzelmi sorozat indult. Mi a magyarázat? Lehet ötletelni!
Az M4Sport ma is beletalált: emlékezetes mérkőzés kerekedett a MAC-UTE rangadóról, sokan izgulhattak otthon, a tévén keresztül is jó szórakozás lehetett a meccs!
LS

Szilassy Zoltán: "Alap, hogy a hazai csapat jön és jön, főleg, ha olyan erős, mint a MAC. Pipogyák voltunk az elején a saját kapunknál, de utána keményen tettük a dolgunkat. Érdekes, fordulatos meccs volt, és összességében jogosan nyertünk, ám három pontot nem érdemeltünk, mert nagyon passzívak lettünk a rendes játékidő végére."
(nso.hu)

Az összefoglaló:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése