2018. január 14., vasárnap

EL142: UTE-Fehérvári Titánok 5:4

Az alapszakasz utolsó fordulója. Az egész ligában csak ennek a mérkőzésnek van tétje: felsőház, vagy alsóház? Az UTE az utolsó pillanatra hagyta a döntést.
A csapatban bemutatkozott a nagy csatákban edződött, nagyon sokszoros válogatott Kovács Csaba, aki az idény előtt jelentette be: visszavonul. Most mégis visszajött, hogy segítse az Újpestet az idény legfontosabb meccsein. Örömmel láttuk újra Szalma Zsoltot, aki december 18-án sérült meg a vállán. Hogy azért ne legyen teljes a csapat, Nagy Nilan ma nem léphetett jégre.


(2018.01.14) EL 142:
UTE - Fehérvári Titánok 5:4 (2:1, 1:1, 2:2)   -  eseménynapló

Újpesti Jégcsarnok, 575 néző, vezette: Rencz D., Gangel L., Soltész Á., Tichon G.

UTE: Sila - Huba, Kiss R., Frolik 1(2), Sikorčin (2), Ropret 1(1) - Kovács A., Kiss D. 1, Benk, Kovács Cs. 1(1), Čaládi (1) - Varga A., Hegyi Á., Nemes B. 1(1), Szalma, Sági M. - Dósa, Schmál (1), Pápa, Pichler-Balássy Á., Turbucz. Edző: Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt

Fehérvári Titánok: Kornakker - Vehmanen, Sándor, Antilla, Ainsworth, Vincze P. 1 - Antal A., Reiter A., Vizi, Hamvai, Mazzag - Szaller (1), Láday T. 1(1), Szita (3), Péter B., Részegh 1 - Erdei, Kiss P. 1, Varga B., Balogh, Kiss Zs. Edző: Kóger István, Hegyi Ádám Zoltán

Gólok:
00:47 - 1:0 Frolik (Sikorčin, Ropret) - ee
14:43 - 2:0 Kovács Cs. (Nemes B., Schmál)
17:53 - 2:1 Részegh (Szita)
24:25 - 2:2 Kiss P. (Szaller, Szita) - ee
36:07 - 3:2 Kiss D. (Čaládi, Frolik)
47:18 - 4:2 Nemes B. (Kovács Cs.)
54:44 - 5:2 Ropret (Sikorčin, Frolik)
59:27 - 5:3 Vincze P. (Láday T.)
59:49 - 5:4 Láday T. (Szita)

Kiállítás: 8 perc ill. 10 perc
Lövések: 50 ill. 32 (17:7, 20:10, 13:15)


I. harmad
A későn jövők (ahogy én is) lemaradtunk az eseményekről, pedig csak 47 másodpercet (tiszta játékidő) késtünk! A történet: 12. másodperc: újpesti emberelőny. 47. másodperc: megvan a vezetés! Az „emberelőnyös” újpesti csapatból Frolik talált be, 1:0. Ezt követően igen jó újpesti teljesítményt láthattunk. A csapat ment, hajtott, akart, lőtt. A 7. percben Čaládi egy támadásból két gólt is lőhetett volna, két perccel később Benk kapuvasalt. A hazai csapaton látszott: mielőbb be akarták biztosítani az alapszakasz negyedik helyét. A 13. percben Varga is kapuvasig jutott, nem tovább. Viszont az „újonc” (bocs!) Kovács Csaba a 15. percben kilépett, lövése elsőre kipattant Kornakker kapusról, de Kovács egy flakk után nagyon szép gólt lőtt, 2:0. A Titánok fegyvere a gyors visszatámadás. Először a kiugró Balogh lövését védte Sila, majd Mazzag baloldali lövését hárította – nem könnyen. A 18. percben már a hidegzuhany is jött, kettő az egyben futott a kontraakció, Részegh gólt lőtt, 2:1. Aztán a következő hasonló szituáció után örülhettünk, hogy még mindig csak 2:1.
A játék képe alapján az Újpestnek 3:0-ra kellett volna vezetnie, de örülhettünk, hogy nem 2:2. Az Újpest hajtott, támadott, gólokat lőtt, de alkalmanként kinyílt, amit a Titánok igyekeztek kihasználni. Maradt izgalom a folytatásra!

II. harmad
Az UTE túl bátran, mondhatnám elbizakodva támadott, így a fehérváriak egyre veszélyesebben ellenakciózhattak. Az izgalmakat fokozandó: a 25. percben az emberelőnyben játszó és felállt Fehérvár Kiss P. távoli lövésével egyenlített, 2:2. Tehát: sehol sem vagyunk, kezdjünk mindent elölről. Pár perc kellett, amíg átállak a fejek, hogy jobban kell figyelni hátul, mert a sok felelőtlen támadással belefutunk a késbe. Átvészeltük ezt az időszakot, bár Ainsworth mindent megtett azért, hogy ne így legyen. A 30. perctől rendezte sorait a hazai csapat, az esztelen akciózás átgondolt támadásokra váltott, ezzel lecsökkentettük a veszélyes kontrákat. Láday távoli bombája (Sila fogta) illetve Frolik kapuvasa okozott izgalmat a következő időszakban. Antilla megugrása ismét emelte a csapat és a nézők vérnyomását, úgy hogy nagyon jól jött a 37. perc történése. Ekkor 4-4 mezőnyjátékossal mentek a csapatok, és a hazaiak támadtak ellen, azaz hárman száguldottak kapura. Frolik vitte be a korongot, ő Čaládihoz adott, aki azonnal Kiss Dániel elé passzolt, s a védő egyből lőtt – gól, 3:2! Nagyon szép, lendületes akció, gólt érdemelt!
Ez a harmad a Fehérváré volt. Az elején a lesipuskás játékuk nagyon bejött, csak a harmad második tíz percére találta meg az ellenszert az UTE. Ezután nem ment fel öt ember a támadáshoz, figyeltek hátul, s a csatárok is gyorsan visszazárkóztak, ha a vendégek megindultak.

III. harmad
Akkor most dől el a sorsunk: fent, vagy lent? Mindenesetre nagyon beindult a meccs. Akkora volt a száguldozás, mintha az előző 40 perc nem is lett volna. És most ki kell emelni a Fehérváriakat: számukra tét nélküli mérkőzésen annyira mindent beleadtak, hogy – komolyan mondom – jó volt ilyet látni! A fehérmezes srácok magukért, saját önbecsülésükért játszottak. És ettől lett jó a meccs, ettől hoki a hoki! A jégen hatalmas lett az iram, mindkét fél teljes sebességgel játszott, egyszer itt, egyszer ott mentett a kapus. Az óriási rohanás után a 45. percben emberelőnybe kerül az UTE, ez még kivédekezték a Titánok. A 48. percben Kovács Cs. bombája mellé-fölé ment, Kornakker kapus kikapcsolt, de Nemes nem: a plexiről visszapattanó korongot a nem reagáló kapus mellett a kapuba paskolta, 4:2! A gól után a Titánok lehetőségei és Sila mentései következtek. Az 55. percben a meginduló fehérvári támadást Sikorčin szerelése akadályozott meg, a center felmehetett a baloldalon. Megállt, megvárta, míg Ropret megérkezik középen. Az átadással a szlovén csinált egy klasszis cselt, és lőtt egy klasszis gólt, 5:2! (A gólt érdemes visszanézni a gólösszefoglalóban!) Megvan, igen megvan a felsőház!
De ne hogy legyen olyan unalmas hátralévő idő: 0:33-al a vége előtt egy kapu előtti kavarodás után Vincze P. kotort gólt, miután többen is feküdtek a kapu előtt, 5:3. (Videó, úgy is gól.) Majd kapus (Kornakker) nélküli játékban Láday távoli bombája 0:11-nél gólig jut, 5:4! Az utolsó 11 másodpercet megúsztuk…
Tehát megvan a felsőház, a Miskolccal (bocs, DVTK), a MAC-cal és a DAB-bal játszunk oda-vissza. De a mai mérkőzés élni fog a jó emlékezetünkben. Magabiztosan kezdett az Újpest, de a Titánok sokkal jobb csapat, mint amit a helyezésük mutat a tabellán. Hogy miért szerepeltek ilyen gyatrán az ERSTE Ligában, majd maguk kitalálják, ha tudják. Mai teljesítményük nagyszerű volt, izgalmat hoztak a Megyeri útra. És azzal, hogy végül mégis újpesti siker született, majd jó érzéssel emlékezünk vissza a mai találkozóra, beleértve a vendégcsapat hozzáállását, játékát.
LS

Szilassy Zoltán: „Azért volt fontos, hogy biztossá tegyük a felsőházat, mert az pályaelőnnyel jár a középszakaszban – szerencsére jól kezeltük ezt a nyomást. Az első harmadban jól játszottunk, a másodikban iparkodnunk kellett, hogy tartsuk a lépést a fiatal fehérvári csapattal. A záró játékrészben két szerencsés és egy gyönyörű góllal elléptünk, a végén nem figyeltünk, de a lényeg a győzelem."
(nso.hu)

Az összefoglaló:


Az mérkőzést a SPORTSTREAM közvetítette:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése